Дизайнерската работа много често се подценява и доста хора смятат, че е елементарна. Тук ще опиша основите, на които да обърнете внимание като начинаещи в дизайна. Дори и да не сте дизайнер, с малко усет и следвайки прости стъпки, ще може да направите нещо достатъчно красиво, за да Ви представлява. Все пак, ако искате да изглеждате професионално – най-добре е да си наемете и професионалист за целта. 😉

И така, първи стъпки…

Първото и най-важно нещо е да се научите да МИСЛИТЕ. Да, точно така. Дизайна се ражда в главата и след това на екрана. Има няколко въпроса, на които трябва да си отговорите.

1.За къде е предназначен дизайнът?

Има различни видове графични материали. Дали ще бъде като уеб банер в множество размери…, дали ще е листовка, презентация, картинка за социалните мрежи… първо трябва да знаете какво правите и да тръгнете от най-големия размер, който имате да изработите в цялостната си концепция. Това е нужно, за да работите в последствие с елементите в максималното им качество. Лесно може да се смали изображение, но трудно може да се увеличи. А когато правите цялостна кампания – всички видове дизайн елементи трябва да са релативни, с леки промени спрямо най-доброто разположение в изискуемия размер.

2.Какъв стил искате да бъде дизайнът?

Ако работите с клиент или самият Вие сте клиент – важно е да бъде уточнено какво харесвате/харесва клиента. Това предотвратява много загуба на време в лутане от сорта „Ох, не си го представях точно така“. Стилово дизайна може да е най-разнообразен и е важно да се разбере в каква посока да се тръгне, за да бъде и резултата впечатляващ и задоволителен. Тук най-лесно се разбира с показани референции – подобни рекламни материали.

3.Избирате основните цветове, с които ще се работи!

Не е фатално, но е доста ориентиращо. Дори само даден цвят прави нещата да изглеждат изключително различно. Ползвайте най-добре около два цвята. Повече цветове разводняват, а по-малко от това е вече доста монотонно. Разбира се, ако включвате бялото или черното (тъмно сиво) може да са и три цветовете. Тук не включвам снимките и тяхната пълноцветност, а става дума за всички основни елементи от дизайна, които ще бъдат разработени.

4.И най-важното е… изведете идеите си от съдържанието. Едно изречение може да говори, но подкрепено визуално – вече е послание, което въздейства. Ако визуалната част не прави интуитивна връзка с рекламното съдържание, ако не го подкрепя… – то тогава не изпълнява основната си функция да привлече своите потребители. Или поне не го прави в такъв мащаб, който би могло да бъде.

5.И стигаме до потребителя, тъй нареченият таргет. Понякога се случва посланието да не работи именно, заради визията. Например… имаш нещо много луксозно на вид, а продукта е на ниска цена за масовия потребител. В този случай още с първия поглед потребителя си казва „О, това ще е скъпо!“ и дори не поглежда подробно какво е и дали може да му е от полза, просто защото вече е насочен. Тази точка е свързана с горните 2. и 4., но си заслужава да му се отдели отделно внимание.

След като сме се ориентирали в основите на заданието, започваме конкретния дизайн. Ето и няколко важни неща, които да ни помогнат за красива визия.

Изписваме си рекламния текст, като оформяме с различни размери и шрифт (до два шрифта максимум) акцентите. Да кажем клиента участва в изложение в края на месеца и иска да рекламира мястото, където може да бъде открит със своя щанд. Основните неща са нашето лого, логото на изложението, името на изложението, мястото и датата. Може да включва и изречение-покана. Всичката тази информация трябва да бъде степенувана по важност и най-важните неща, които искаме да се видят първо – да са най-големи като размер. Важно е да знаем, че потребителя не може да види всичко на веднъж и когато ние правим подобно акцентираме, всъщност решаваме кое иска да види първо, кое ще му привлче вниманието, за да види и останала информация. Ясно е, че датата и мястото са с по-дребен размер, защото едва след като решиш, че искаш да отидеш на дадено събитие – се заинтересуваш и къде ще бъде то. Най-важното в случая е събитието… Ако името е достатъчно разпознаваемо – то ще е и най-голямо, защото реално това е съдържанието, което ще привлече потребителя. Оттам насетне се разполага останалото с по-малки букви. Ако си в следващ етап на кампанията, когато вече казваме, че събитието наближава – ще има резон да вдигнем с голям размер датата… и така – мислим и действаме спрямо целта.

Шрифтовете са много важни. Забравете Arial, Times New Roman, Comic Sans MC, Impact (и всички шрифтове, дошли с инсталацията на window-а ви). Има изключително много сайтове за безплатни шрифтове – разглеждайте, докато намерите подходящият за вашия стил дизайн. Тук вече се иска дизайнерски усет, за да се избере точния шрифт, но ако не сте уверени в себе си – просто разглеждайте красиви дизайни и полека ще започнете да усещате кое е подходящо и кое не. В един дизайн е позволено да се ползват два шрифта. Може и само един. Но повече от два е по изключение. Всяко претрупване с разнородни шрифтове е неподходящо. При комбинацията на два шрифта също е важно да се следи да не са и двата „специални“. За важната информация използвайте онзи мега як шрифт, който сте намерили. За второстепенната някой обикновен и най-добре твърд (тук вече е позволено да се ползва Arial 😉 ).

Избираме/намираме/изготвяме подходящо изображение. Дали ще си купим някоя снимка/вектор от сток сайт (или ще свалим от безплатен такъв), дали ще направим колаж от няколко, дали ще имаме предоставени материали от клиента… Определяме визуалното съдържание и го подреждаме заедно с текстовото в идеалната композиция. По композицията няма какво много да се каже просто така. Някои от основните правила са да не се поставят прекалено близо до краищата на изображението текстове (да има въздух край тях) и да е подредено по линии всичко – ляво, център, дясно… повечето неща трябва да имат линия. Освен ако дизайна не ви е „специално разхвърлян“ и дори тогава отново имаме усещане за композиция, така че заедно с подкрепящата визия да има цялостен баланс на усещането и да е подравнено, дори и когато е артистично. Основното правило е ако има водеща картинка/илюстрация – текста да е балансиран с нея. Когато погледнеш цялото да не ти тежи на едната страна.

Фонове и цветови комбинации. Най-лесно се разпознава начинаещият дизайнер по „шаренкото“. Дори, когато правите детски или арт дизайн „шаренкото“ трябва да е много добре премерено. Ако искате да имате градиент на фона – най-добре да е един цвят към по-тъмния му или по-светъл тон или към бяло или черно (в посоката, където не е огромен контраста). Класиката на най-лошия дизайн е син фон и жълти надписи 😉 или жълт фон и сини надписи. В зората на интернета имаше доста подобни „арт“ сайтчета, които ужасяваха с „модерността“ си. Принципът на добрата цветова комбинация фон-текст е четимостта. Лесен способ за разпознаване – е да присвиете леко очи и ако е ясен текста и не се загубва – значи се е получило достатъчно добре. Може да ви се струва, че различните цветове отделят текста от фона, но тоналността е също фактор. Черен/тъмно сив или бял текст винаги са най-четими, но разбира се, в дизайна често се ползват различни цветове.

Изключително важна част от добрия дизайн е да НЕ претрупваме дизайна – нито откъм текстове и послания, нито откъм изображения, а ако има специално изискване за това да се опитаме така да балансираме всичко необходимо, че да се получи усещане за чистота, независимо от множеството материал, включен в дадения дизайн.

Има още много да се каже, но за основа – толкова.

Ако искате да разгледате и няколко примера за добър дизайн – вижте категория “Graphic Design” в менюто горе ;). Оставям Ви с пожелание за много творческо вдъхновение! Не се отказвайте, дори някой да ви казва, че „не ставате“! Всичко се учи – търсете красотата във всичко около себе си и това ще ви се отплати.

Автор: Александра Вали